Sæt du bare en plade på

28.5.15 // af Rasmus Elbæk Rysgaard

Det er 8000 C, arven fra Elbæk, ånden fra Mejlgade, pust fra Berlin – og alle de historier om sig selv, som gæsterne (ikke kunderne!) elsker. Kaffen er både omdrejningspunktet – og en formalitet.

Street Coffee kører godt, hvis man ser på noget så kedsommeligt som virksomhedens nøgletal. Og det er sikkert ikke blevet ringere af, at Sigfreds Kaffebar for nylig drejede nøglen, hvilket ingen – og heller ikke Street Coffee – er begejstret for.

For os, der jævnligt besøger Aarhus tre Street Coffee-kaffebarer, er det heller ikke nøgletallene, det handler om. Det drejer om selvforståelse. Det kreative, afslappede og tolerante Aarhus og rigtig meget andet. Som f.eks. de selv-fortællinger, Street Coffee tilbyder sine gæster.

I Brammersgade sætter jeg selv mit latte-glas ud på bakken i køkkenet og siger tak for kaffe. Jeg synes selv, jeg er en slags gode bekendte med de andre gæster. Jeg må gerne sætte en plade på. Rigtig vinyl som i de rigtig gamle dage. Og Street Coffee har sørget for, at jeg ikke kommer galt afsted og skvatter konnotativt i valget af genre: Der er kun plader, som på hver sin måde er fede på den fede måde. Det er trygt. Jeg hører til.

Kaffen er øko med en historie om det lille London-risteri, som fremstiller den. Der er kunst på væggene, men både på Facebook og på prisoversigter m.v. taler vi meget afslappet om den. “Ikk’å” er yndet som et kærligt hip til byen. Der er tilbud om “Cornflæsk” og “havrefars.” Mængden af velplaceret infantilitet og underspillet ironi i kommunikationen er lige så afbalanceret som syre og sødme i kaffen.

Kaffen – åh ja. Den er rigtig god. Selvfølgelig er den det. Kaffen er det, der får resten af universet til at hænge sammen. Den virkelige attraktion er stemningen, det oprigtigt venlige personale, som godt vil chit-chatte – og som husker én på at stemple sit kaffekort. Fornemmelsen som vi husker den fra vores bedsteforældres “vil du ikke lige have en kop kaffe” aka “jeg kan godt lide at være sammen med dig – vil du ikke lige sidde lidt?”

Street Coffee gør noget ved sine gæster. Et tilbud om en forståelsesramme, en kontekst, hvor det faktisk er OK at være der – og hvor vi, der kommer der, bliver hjulpet ind i den bedste af alle forståelser – af Aarhus og af bare at være til. Af os selv – og det er det bedste.

Alt kommunikerer. Street Coffee gør det så gennemført, at man næsten skulle tro, at de mente det. Eller: det gør de faktisk – og det er vi mange, der bare gerne vil have lidt mere af.

– See more at: http://vostok.dk/bloggen.php?DOC_INST=9#sthash.7LT0aGU8.dpuf