Mobilvideo kan give store gevinster for ungdomsuddannelser og efterskoler på ”sendeflader” som f.eks. Facebook og Instagram. Video driver lige nu væksten på internettet – og der er intet, der tyder på, at det stopper. Tværtimod.

Næsten alle (unge) har en smartphone, som kan lave fin mobilvideo, og for ganske få penge kan man supplere med f.eks. en ekstern mikrofon og en flytbar lampe. Din skole er fuld af fotografer.

Her får du en lille guide med eksempler – alt er mobilvideo filmet af elever.

 

MOBILVIDEO SOM VLOG

Vlog betyder video-blog, og fungerer på samme måde som et skrevent blog-indlæg. Det må gerne være skævt, personligt og tæt på. Hvor meget kommer naturligvis an på, hvem I henvender jer til. En vlog behøver i princippet ikke mere end et håndholdt forside-kamera på en smartphone, så det er nemt at gå i gang med.

Vi har redigeret en lille vlog-serie for OrkesterEfterskolen, hvor vi følger en almindelig hverdag for to af skolens elever i 10. klasse. Den kan du se herunder.

De vigtigste udfordringer i arbejdet med vlog som mobilvideo er:

  • Redaktion: Inden du og eleverne går i gang, skal I have en ret præcis idé om, at indholdet vil være relevant for dem, I gerne vil have i tale.
  • Redigering: Det er ikke alt det rå materiale, som er interessant og relevant. Noget skal klippes væk – andet skal fremhæves.
  • Etik: De elever, som medvirker skal kunne leve med, at nettet ikke glemmer. Derfor skal du sørge for, at der ikke er passager eller detaljer, som senere vil kunne virke belastende for eleverne (og for skolen).

 

REPORTAGE SOM MOBILVIDEO

En lille mobilvideo-reportage med interviews og billeder af det der sker, er noget, alle kan forstå. Særligt, hvis man kan relatere sig til den, der interviewer eller den, som bliver interviewet. Unge, der taler med unge, er godt stof for både unge og ældre. Udtrykket bliver som regel virkelig fint. De vigtigste udfordringer er:

  • Planlægning: Du skal bruge minimum én elev, som kan interviewe, og som kan følge en række aftalte spørgsmål nogenlunde. Nogen skal også filme – igen: gerne en elev med en smartphone. Det kan give et godt samspil med en eleven, som interviewer. Du skal også sørge for, at der bliver filmet noget af det, som reportagen drejer sig, så du kan klippe en god film.
  • Redigering: Når du har materialet, skal filmen laves. Det kan godt tage noget tid og kræve en vis kreativitet – for der er aldrig noget, der bliver præcis, som det var planlagt. Det er også charmen.
  • Relevans: Mobilvideoen skal gerne være ret frisk. Det kan ikke nytte noget, at en reportage fra en forårskoncert bliver bragt i september. Sæt tid af til at producere umiddelbart efter optagelserne.

 

LIVE VIDEO

Live video er effektivt – særligt, hvis det er godt annonceret i forvejen via f.eks. en boostet event. Alle følgere får en lille, rød notification, når I er live. Så er det jo bare at tænde for live-funktionen og fægte lidt med mobilen… Nej vel? Udfordringen er at gøre det relevant. Overvej f.eks. om du vil have nogen til at interviewe eller én til at præsentere, hvad det drejer sig om. Tænk også på, at de fleste nok kommer ind midt i det hele – så måske skal I engang imellem fortælle, hvad der foregår.

Med live-video skal du tænke på:

  • Det skal være gennemtænkt, inden I gør det. Hvis der skal svares på spørgsmål fra kommentarsporet, er det f.eks. en god idé at lade én læse dem op for den, der skal svare. Måske skal bestemte typer af spørgsmål lige øves først.
  • Hav gerne en person klar bag tasterne til at håndtere kommentarsporet – både i forhold til gode og evt. negative kommentarer.
  • Sørg for jævnligt at fortælle, hvad der foregår for nye seere, hvis det ikke forklarer sig selv.

Vil du have et godt råd til din produktion af skole-video, så ring til Rasmus på 6130 5677 eller skriv til rasmus@vostok.dk.

Herunder ser du en live-video fra Tommerup Efterskole, hvor eleverne besvarer spørgsmål fra chatten live. Kameraet bliver vendt rigtigt efter et par minutter 😉

Ring. Skriv. Hallo!

VOSTOK kommunikation
Balticagade 10B, 2. th.
8000 Aarhus C
info@vostok.dk
6130 5677